Malina – najbardziej delikatesowy owoc świata

 Maliny należą do małej grupy najbardziej delikatesowych owoców świata. Zawdzięczają to takim cechom, jak delikatność, bardzo atrakcyjny wygląd, doskonały aromat i smak owoców, zawartość wielu związków prozdrowotnych, przydatność do konsumpcji w stanie świeżym i przetworzonym oraz do produkcji mrożonek i różnych wyrobów przemysłu spożywczego. Maliny lubią wszyscy – dorośli i dzieci. Możemy być dumni, że Polska z roczną produkcją na poziomie ponad 100 tys. ton tych owoców należy do grona największych w świecie producentów malin. Warunki glebowo-klimatyczne naszego kraju bardzo sprzyjają rozwojowi produkcji malin, a duże osiągnięcia polskich hodowców w postaci wyhodowania i wprowadzenia na rynek nowych odmian, owocujących także w okresie letnio-jesiennym pozwalają na dobre zaopatrzenie naszego rynku w świeże maliny w długim okresie czasu – od połowy czerwca aż do przymrozków jesiennych. Z kolei nowe technologie uprawy, zwłaszcza uprawa na zbiór przyspieszony pod osłonami, pozwalają na zaopatrzenie rynku w świeże owoce już nawet na początku maja.

Po co malina ma kolce?

Z produkcyjnego punktu widzenia uprawę maliny można uznać za dość łatwą, opłacalną i przyjemną …. gdyby nie te kolce na roślinach. Warto wiedzieć, że spośród obecnie komercyjnie uprawianych w Polsce gatunków roślin sadowniczych, to rośliny maliny (obok agrestu) posiadają kolce. Co ciekawe, w produkcji towarowej, w Polsce i w świecie, nie ma już kolcowych odmian jeżyny. Z uwagi na silną kolczastość były one bardzo trudne w uprawie i dlatego wyhodowano i wprowadzono do uprawy odmiany bezkolcowe.

Kolce to rodzaj wyrostków wytwarzanych przez tkankę okrywającą wielu gatunków roślin. Najczęściej spotykanymi wyrostkami skóry roślin są włoski, które mogą mieć różną wielkość, kształt i budowę. Zbliżonymi do włosków wytworami skórki są zdrewniałe kolce. U roślin maliny mogą one występować na wszystkich organach roślin – na pędach głównych, na pędach owoconośnych, na szypułkach owocowych, a także na nerwach liści po ich dolnej stronie. Kolce te są bardzo dokuczliwe. W czasie pogody wietrznej mogą mechanicznie uszkadzać dojrzałe, delikatne owoce, ale przede wszystkim bardzo utrudniają prace przy pielęgnacji plantacji i zbiorach owoców, bo ranią ręce pracowników. Istniejące odmiany różnią się zagęszczeniem, wielkością i agresywnością kolców na pędach. Szczególnie niewdzięczne są te, których kolce są cienkie i ostre jak szpilki lub haczykowate i występują na całej długości pędów. Na szczęście pojawiły się już odmiany bezkolcowe, plenne i wydające dobrej jakości owoce, jak szkocka odmiana ‘Glen Ample’. Bezkolcowość jest jednym z ważnych celów hodowli nowych odmian maliny w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach. Dotychczas uzyskane wyniki prowadzonych badań wskazują, że możliwe jest uzyskanie rodzimych, bezkolcowych odmian maliny. Na rynku pojawią się one wkrótce.